Интересът към Основно училище "Алеко Константинов" в Пловдив се дължи на качеството на образованието, което предлага, и на постоянния стремеж за развитие и иновации. Съчетанието от разнообразни учебни занимания, извънкласни активности, спортни дейности и активното включване на родителите прави училището предпочитано място за обучение.

Това заяви в интервю за Дарик директорът на училището Марияна Найденова на въпрос на какво се дължи голямото желание на родителите да записват децата си в първи и в пети клас в учебното заведение, известно като едно от елитните във втория град по големина в страната.  

След успешното спечелване на конкурса на МОН за директор на школото, летвата пред Марияна Найденова, изпълняваща близо две години преди това длъжността, е вдигната високо, но това не я притеснява. Напротив, това е още по-голям стимул да давам всичко от себе си, мотивирайки се от отговорността към учениците, колегите си и родителите, казва тя.

Найденова получи безапелационна морална подкрепа за директорското място, както от учителите на ОУ "Алеко Константинов“, така и от родителите на децата, обучаващи се в школото.

В следващите месеци и години основните цели и приоритети на учебното заведение включват разработване на здравословна и стимулираща образователна среда, където учениците да се чувстват щастливи и мотивирани да учат.

Серията от проекти и събития, като „Училището за родители с майсторски класове“, които екипът на учебното заведение провежда изключително успешно и ще надгражда в следващите години, предстоящия празник на училището на 10 май, са само част от амбициозния път към подобрение на учебния процес и заздравяване на общността, категорична е директорката на елитното основно училище.

Програмите за спорт и извънкласни дейности в ОУ „Алеко Константинов“ са предназначени да ангажират учениците и да им помогнат да развият умения и приятелства извън класната стая.

През следващите години училището планира да разшири своите проекти и инициативи.

С голямо нетърпение ученици, учители и родители очакват отбелязването на Деня на земята, в което малките ученици ще дефилират в модно ревю с рециклирани материали.

По-малко от месец остава и до Фестивала на етносите, който ще се проведе на празника на училището - 10 май. Вкусни лакомства, музика на различните народи и много забавления ще радват ученици, родители и гости на учебното заведение, а събитието обещава да е едно незабравимо пътешествие в света на образованието и мултикултурата.

"Формулата за успех на училището се крие в любовта, уважението и сътрудничеството – както между колегите, така и между училището, учениците и техните семействаБез екип не може да си успешен“, категорична е Марияна Найденова.

Искра Койчева разговаря с нея.