Червен и оранжев предупредителен код за снеговалеж и бурен вятър беше обявен от Националният институт по метеорология и хидрология. Червеният код, сигнализиращ за опасно време, е валиден за областите Добрич, Разград и Силистра. Прогнозите показват, че снеговалежите ще продължат със значителни количества достигащи до 30 сантиметра.

Оранжев код за снеговалеж и вятър е в сила за осем области - Бургас, Варна, Велико Търново, Русе, Сливен, Търговище, Шумен и Ямбол. В тези райони се очакват значителни валежи от дъжд, преходящ в сняг и поледици, съчетани с бурен вятър с пориви до 90-100 километра в час.

Жълт метеорологичен код за потенциално опасно време е в сила за областите Благоевград, Видин, Враца, Габрово, Монтана, Перник, Плевен, както и в някои общини от София област. В тези райони се очаква силен запад-северозападен вятър. Столичната община предприема мерки за справяне с усложнените метеорологични условия, като обработва пътищата със смеси против заледяване.

На територията на София са разпределени 171 снегопочистващи машини. Също така, продължава обработката със смеси против заледяване в области с повишена надморска височина, като "Панчарево", "Витоша", "Банкя" и квартал "Горна баня".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм