Общият индекс на цените на производител намалява с 6.2% през октомври 2022 г. спрямо септември. Значително намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15.3%, и в добивната промишленост - с 3.9%, докато в преработващата промишленост е отчетено увеличение с 0.9%. Това сочат данните на Националната статистика.

Ще бъде ли увеличен срокът за кандидатстване по Училищните схеми?

Повишение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил- с 5.7%, при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с по 1.2% и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0.9%. По-ниски цени са отчетени при: производството на основни метали - с 3.9% и производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.3%.

23% ръст на местата за настаняване в добричко през септември на годишна база

На годишна база общият индекс на цените на производител нараства с 41.7% през октомври 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 97.8%, преработващата промишленост - с 20.8%, и в добивната промишленост - с 4.2%. В преработващата промишленост значително повишение на цените е отчетено при: производството на химични продукти - с 39.2%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 31.2%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 29.0%, производството на хранителни продукти - с 28.7%. Намаление е отчетено при производството на основни метали с 1.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 8.8% през октомври 2022 г. спрямо предходния месец. Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 16.0%, и в добивната промишленост - с 1.2%, а в преработващата промишленост е отчетено повишение с 1.0%. На годишна база обаче отново се забелязва повишение- с 55,4%. Ръст на цените е регистриран отново при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 94.1%, преработващата промишленост - с 28.9%, и добивната промишленост - с 9.2%.

Над половината пенсионери не са получили увеличение с актуализацията на пенсиите

На международния пазар индексът намалява с 0.2% за октомври спрямо септември, а спрямо съответния месец на 2021 г. нараства с 19.6%.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм