Обич, Доверие, Търпение, Сигурност!

Това са 4-те стълба, които пазят семейството днес, смятат Ангелина и Олег, които са заедно от 15 години. Животът ги събира по най-класическия начин​ - красива любов, ​мечтана сватба и две деца​ - дъщеря на 14 г. и син на 11 г. 

​Идеал​ът за семейство ли са те? - отговорът на този въпрос търси заедно с тях известният родов терапевт и преподавател Аида Марковска в този епизод на "Новото време". 

 ***

Добрите хора се обичат лесно! - казва Ангелина.

Доверието, сигурността и търпението - са в основата на това да искаме да сме заедно и да ни е хубаво да сме заедно, допълва Олег.

         А​ко не си дал доверие, няма как да получиш доверие! Затова не разбирам хората, които казват, че не могат да се доверят на никого,  категоричен е той и признава, че е спокоен за всичко у дома и за децата си. Според него основната заслуга за сигурността в дома е на жената, а на мъжете им върви и в бизнеса, ако са щастливи в семейството. 

Парите дават сигурност и са важна част от живота ни, защото всеки иска да дари с повече положителни емоции  близките си, но те не са по-важни от здравето и от хубавото семейството, коментира още Олег. 

Много често в днешно време хората намират оправдание в кариерата си, за да не създадат семейство, но когато имаш подкрепата на човека до теб - това не трябва да е проблем, допълва Ангелина. 

Освен, че мъжът и жената в едно семейство  трябва да гледат в една посока, за да вървят заедно в живота, те трябва да познават границите си на търпение, да имат спокойствието и правилния начин да изразяват свободно различните си мнения, да уважават личното си пространство и да не си поставят ограничения един на друг.

Любовта не се обяснява с думи, тя се чувства - казва убедено и 11-годишният им син Петър. В нашето семейство си доверяваме всичко. Знаем как да се усмихваме един друг и кога да се извиняваме един на друг.

Като родител Олег признава, че се страхува за бъдещето за децата си, защото те не могат да бъдат предпазени от всичко. Светът днес е толкова отворен, че не знаеш децата ти на какви хора ще попаднат. ​Ние изобщо не можем да си представим докъде може да ги "отведе" интернетът и спортът е част от спасението им. И да, всеки родител трябва да приеме, че гушкането на децата прекъсва в един момент и започвате да си говорите с тях кратко и ясно. Често, вместо отговор, получаваме: Не те чух!, но важното е да продължаваме да си споделяме, категоричен е Олег.

  • Защо е така трудно в днешно време човек да се довери на друг, да създаде свой дом и спокойно да отгледа децата си? 
  • Трябва ли да сме финансово подсигурени, за да имаме смелостта да създадем семейство?
  • Какво се случва, когато отминат "пеперудите" в началото на всяка любов? Как се преодоляват трудностите и предизвикателствата?
  • Каква е ролята на възрастните родители, на бабите и дядовците?  
  • Мит ли са добрите отношения със свекъра и свекървата? 

И колко е важно да си казваме Благодаря! и Извинявай! - слушайте в този специален епизод на "Новото време"​ по Дарик с родовия терапевт Аида Марковска​.

Автор и водещ: Аида Марковска 

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Аудио и видео монтаж: Петър Тодоров

Препоръчано по темата:

"Моите 10 минути" с Аида Марковска Епизод 10: Доверие и увереност

„Шифърът на тялото" с Иво Величков: Най-големите проблеми на децата днес идват от липсата на доверие в семейството