2 дни преди изборите за европейски парламент, ново научно изследване показва, че гражданите на Европейския съюз се чувстват все по-привързани съм Блока, пише БТА.

Проведено съвместно от Университета на Саарланд и Марбургския университет "Филипс" въз основа на проучвания на общественото мнение "Евробарометър", то показва ясна тенденция на увелчаваща се подкрепа за ЕС. В допитванията на "Евробарометър" са участвали 600 000 души от всички 27 държави членки в периода от 1991 г. до 2023 г.

В изследването, публикувано в "Журнал на европейска публична политика", гражданите на ЕС оценяват привързаността си към блока по скала от 1 до 4. Подкрепата за ЕС е нараснала при всички поколения и във всички възрастови групи. Младежите, за които понякога се смята, че са по-големи привърженици на ЕС, тъй като са имали предимството да участват в обменни програми и да пътуват по-свободно, не представляват ясно изключение, показва изследването.

Големи предизвикателства, пред които беше изправен Европейският съюз, като пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна, засилиха вътрешната му сплотеност, въпреки че глобалната финансова криза и последвалата я криза в еврозоната преди това бяха довели до влошаване на отношението към ЕС.

Тази седмица се произвеждат избори за Европейски парламент, които започнаха вчера в Нидерландия и ще приключат в неделя.