Ограничителните зони в страната, въведени заради Африканска чума по свинете, ще бъдат намалени от днес. Това заяви министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева в Първомай. Очаква се това да стане с нейна заповед.

Още слушаме от Искра Койчева в аудиото:
--------------------------------------------------
Резултатите от назначената химическа експертиза за наличие на алкохол в кръвта на 19-годишният неправоспособен водач, който катастрофира и при инцидента загинаха двама тийнейджъри, са готови. На 29.09.2019 г. в Пловдив, той е управлявал в пияно състояние с 1,55 промила алкохол в кръвта лек автомобил с марка „Опел Корса“. Близо до кръстовището на бул. „Марица“ и бул. „Източен“ младежът е изгубил контрол над моторното превозно средство и се ударил в електрически стълб. При пътнотранспортното произшествие на място загинаха двама от пътниците. Водачът е настанен с травми в болница. В зависимост от здравословното му състояние, Окръжна прокуратура-Пловдив ще прецени извършването на адекватни процесуално-следствени действия.

информация на Кирил Кирилов
--------------------------------------
„Прасето и културата“ е темата на десетото издание на Международното биенале „Майстори на карикатурата“, което се открива тази вечер от 18:00 ч. в Регионалния етнографски музей в Пловдив. В изданието може да се проследи „разказът“ за борбата между питомното и дивото, между човека и прасето, както и богатата символика, свързана с този животински вид. 87 автори от 30 страни по света са нарисували 203 карикатури, които днес ще бъдат показани за първи път в Стария град. В контекста на отбелязването на „Пловдив – Европейска столица на културата“ през настоящата 2019-та, която съвпадна и с годината на прасето (по Източния календар), съвсем естествено се ражда и темата „Прасето и културата“. Според директора на музея доц. д-р Ангел Янков темата може и да е затруднила авторите, защото те трябва да обрисуват причудливата двойка като едно цяло.

информация на Петър Тодоров