Преговарящи от Европейския парламент и страните членки на ЕС днес се споразумяха за нови пределни стойности за емисиите от автомобили, автобуси и други превозни средства, наречени "Стандарти Евро 7", предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

С новите правила за първи път се въвеждат и ограничения за износването на спирачките и гумите.

Преразглеждането на съществуващите ограничения се основава на предложение на Европейската комисия за намаляване на отделяните от превозните средства вещества, които са вредни за околната среда и здравето. Договорените нови лимити обаче са по-малко амбициозни от първоначалното предложение на Комисията.

За първи път "евростандартите" на ЕС за емисиите от превозни средства ще обхващат не само отработените газове, като азотните оксиди, но и други замърсители, като например ултрафините частици, които се причиняват от износването на гумите или спирачките. Това означава, че за електрическите превозни средства и превозните средства с водородно задвижване също ще се прилагат стандартите "Евро 7".

Страните членки от ЕС и Европейският парламент все още не са одобрили споразумението официално, но това се счита само за формалност, отбелязва ДПА.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм