Започва новата учебна година, 57 хиляди първокласници утре тръгват на училище, от общо 702 хиляди ученици. Те ще се обучават в 2349 училища. В 63 от тях ремонтните дейности ще продължат и след началото на новата учебна година.

70,520 са учителите в училищата и в центровете за личностно развитие. Все още обаче има недостиг на преподаватели по математика и природни науки в по-малките населени места.

Кандидатстването за еднократни помощи за учениците от първи до четвърти и в осми клас продължава до 15 октомври, напомнят от МОН. Еднократната помощ е в размер на 300 лв. и се изплаща на два транша.

Първата половина ще се получи в началото на първия срок, а втората - в началото на втория, но само при условие, че детето продължава да учи.

За първи път през тази учебна година ще има допълнителни дати за изпитите от Националното външно оценяване, на които ще могат да се явяват онези ученици, които са ги пропуснали по обективни причини.

Тази година първокласниците в местата за лишаване от свобода са 65 от общо 804 ученици. Най-висок е броят на учениците в Стара Загора, където е и най-голямото училище в системата на затворите.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм