В ОДМВР-Русе са планирани е се реализират комплекс от дейности, насочени към безопасността и сигурността на подрастващите през новата учебна година. В сградите на училищата са извършени проверки на системите и съоръженията, свързани с безопасността. Направен е оглед на районите около учебните заведения, уличното осветление, пътната маркировка, сигнализацията и предпазните парапети. Изпратени са уведомителни писма, съгласно разпоредбите на чл. 66, ал.2 от Закона за МВР за отстраняване на констатирани пропуски и/или предприемане на допълнителни предохранителни мерки. Проведени са срещи с представители на Регионалното управление на образованието, общинските администрации и с директорите на учебните заведения. Предприети са и конкретни действия за осигуряване на полицейско присъствие с оглед обезпечаване на обществения ред и сигурността в районите на учебните заведения.

Даден е ход и на традиционната полицейска акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Тя ще продължи до края на октомври, а целта ѝ е да се ограничат предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия с деца.

Седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата“, а 20 септември е определен от ROADPOL за Ден без жертви на пътя.

В рамките на акцията, както и през цялата учебна година, е планирано да се осигури полицейско присъствие и засилен контрол в районите около училищата преди и след края на учебните занятия. Екипите ще следят не само автомобилния трафик, но ще се намесват и при рисково поведение на деца и ученици на платното.

Предвидено е изнасянето на беседи по пътна безопасност през цялата учебна година в училищата и детските градини в областта.