Телефонни обаждания от непозната жена, която обикновено се представя като Наталия и говори за очаквана пратка, а между другото задава въпрос от къде е човекът. За това сигнализираха много хора в социалните мрежи в последните дни.

Гръцко-българска организация за телефонни измами е задържана в Солун

Според експерта по киберсигурност и бивш началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев това е чатбот, който има за цел да събере активни телефонни номера на потребители от София. Тази информация може да се използва от фирми с маркетингови цели, но и от политически партии, предвид наближаващите местни избори. 

Това не са лични данни по смисъла на закона и следователно в случая не става дума за измама, но е важно да бъдем бдителни, особено когато ни звънят от непознат номер, подчерта Явор Колев. По думите му киберпрестъпленията са се увеличили над три пъти в последните три години, а с развитието на изкуствения интелект те още повече ще нарастват.

Хакерска атака на „Kилнет“ срещу сайта на Агенцията по разузнаване

Причината за увеличаване на киберпрестъпленията в последните години е това, ча като цяло голяма част от живота ни се измести в интернет - работа, пазаруване, банкиране и забавления, разказа Явор Колев.

По думите му в последно време кибератаките най-често са насочени към бизнеса.

Нашумяла ало-измама събира личните данни на потребителите

Хората трябва да знаят, че няма институция, която да ги кара да изпращат по някакъв начин пари или да ги хвърлят през балкона, добави той и подчерта, че в никакъв случай не бива да даваме лична или финансова информация, особено ако ни търсят от непознат номер.

Тук може да видите списък с телефонните номера, от които се обажда въпросната Наталия: 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм