Многочленна гръцко-българска престъпна организация, извършваща телефонни измами спрямо възрастни хора, е задържана в Солун, пише в. "Катимерини". Разкриването на престъпната организация е станало в сътрудничество между гръцката полиция и българските власти.

Полицаи от отдела „Защита на имуществените права“ на дирекция „Сигурност“ в Солун са идентифицирали 11 души (9 български граждани и двама гърци), срещу които е започнала преписка за участие в престъпна организация и измами. 

Нашумяла ало-измама събира личните данни на потребителите

Полицейското разследване сочи, че членовете на организацията са се представяли за лекари или полицаи, като са извършвали телефонни измами на възрастни хора. Пред потърпевшите те твърдели, че техен близък е участвал в пътнотранспортно произшествие, и се възползвали от причиненото безпокойство, за да измъкнат пари и скъпоценности. 

Установено е, че в периода от август 2019 г. до януари 2020 г. в Солун в 18 криминални случая те присвоили с измама парична сума от над 250 хил. евро и ценности на стойност 14 хил. евро. През този период са направили още шест пъти опити за измама на стойност от 74 хил. евро, които били безуспешни. 

Баба в Смолян стана поредната жертва на телефонна измама, остави на пътя 7 300 лв.

Трябва да се отбележи, че четирима от ръководителите на организацията, които извършвали обажданията, както и още двама, които отивали в домовете на пострадалите, за да получат паричните суми, са били задържани за подобни деяния от българските власти през 2020 г. Един от членовете на групата пък е бил задържан в Солун през май 2021 г.

Преписката е предадена на гръцката прокуратура. (ПК)

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм