Руският лидер Владимир Путин подписа закон, който позволява мобилизацията на хора, извършили тежки престъпления, съобщават руски медии.

Става официално това, което вече е обичайна практика: От известно време рускатата частна военна компания „Вагнер“ набира престъпници в руските затвори за войната срещу Украйна.

„Вагнер“ снижава критериите: Количество вместо качество

Съобщения за такова вербуване има още от лятото. 

Лицата, осъдени за сексуално насилие над деца, държавна измяна, шпионаж или тероризъм, са освободени от подписания закон за набор на престъпници, това съобщи РИА в петък.

Законът е следващата стъпка за набиране на нови войници за инвазията, след като през септември беше обявена частична мобилизация.

Русия набира затворници за редовната армия

По думи на Путин 318 000 войници са били мобилизирани за руските въоръжени сили. Но стотици хиляди руснаци избягаха от страната след 21 септември, за да избегнат наборната военна служба.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев описа в Телеграм канала си в петък гражданите, които са избягали от Русия, като „страхливи предатели“. 

„Бяхме изоставени от някои уплашени партньори – на кого му пука“, добави той, подчертавайки, че Русия би била „по-силна и по-чиста“ без тези хора.

Инвазията в Украйна и санкциите отварят голяма дупка в хазната на Русия

Междувременно руският президент Владимир Путин предупреди, че цивилните в Херсон трябва да бъдат евакуирани, предаде БТА.

Назначената от Русия администрация в Херсонска област - един от четирите украински региона, за които Путин обяви на церемония в Кремъл през септември, че са част от Русия - настоява цивилните да напуснат западната част на областта, където през последните седмици украинските сили си възвърнаха територии.

Украинската армия от своя страна съобщи за тежки боеве с руските войски в Донбас.

Путин: Русия може отново да се откаже от сделката за зърно

По-рано днес Путин положи цветя на паметника на Кузма Минин и Дмитрий Пожарски – известни личности от руската история, помогнали в началото на 17-и век за освобождаването на Москва от полска окупация, съобщи АФП.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм