Нов български университет отбелязва Световния ден на океаните с акция на студенти и преподаватели от департамент „Дизайн" - „Да запазим Корал: Човешката нощ“. Чрез съвременни дизайнерски арт проекти творците насочват вниманието към проблема със замърсяването на плаж Корал, моретата и световните океани.

Плаж Корал е един от най-красивите природни феномени в страната ни и студентите са загрижени и отговорни за неговото опазване и запазване на живота в морето.

В рамките на "Летните дни на дизайна" на Нов български университет, от 28 май до 3 юни, се проведе впечатляващата инициатива "Да запазим Корал", която беше реализирана с подкрепата на ERUA (European Reform University Alliance). За дванадесета поредна година, студентите и преподавателите изпълниха един от малкото незастроени плажове в България с техния творчески дух. В тази оазисна среда те повдигнаха важния въпрос за опазването на природата и изпратиха послание към човечеството.

В инициативата се включиха студенти доброволци, които почистиха плажа и проведоха обучения и творчески образователни програми, които целят да информират и вдъхновят по-голям брой хора към опазване на морския свят.

Темата на тазгодишното събитие "Човешката нощ" беше тълкувана през призмата на разнообразни дизайнерски, пространствени обекти, инсталации и пърформанси. Един от най-вълнуващите моменти беше интерактивната плаваща инсталация "Радио-Маяк", вдъхновена от забранените радиостанции по време на тоталитарния режим в България, като „Свободна Европа" и „Гласът на Америка".

На плаж Корал беше издигната инсталация, приличаща на убежище от тъмнината, агресията и страха, които пристигат с настъпването на нощта. Тя беше оживена от магията на стиховете на Дилан Томас "Не си отивай кротко в тъмнината". Събитието стигна своя кулминационен момент с подводната фотография на ръчно изработени светещи тела. Всеки проект беше подписан с почерка на индивидуализма, свободата, разнообразието и непокорството на младите творци.

Акцията представи плаж Корал като символ на всички места, които си заслужават да бъдат запазени. Тя насочи вниманието ни към човешкото присъствие в природата, което никога не може да бъде пренебрегнато, защото винаги оставя свои отпечатъци.

Не пропускайте възможността да се потопите в морето от креативност и вдъхновение с проектите на студентите. Изложбата е на 22 юни, в галерия 158 (ул. Цар Борис I, 158), в 18.30 часа.

Заедно можем да създадем промяна и да оставим следа от своя ангажимент и любов към околната среда.

„Да запазим Корал: Човешката нощ" се реализира с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на Нов български университет.

Фотокредит: проф. д-р Васил Гарнизов

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм