За периода януари-септември - 7% ръст на злополуките на работното място спрямо миналата година отбелязват от Националния осигурителен институт. През 2022 г. те са 1574, а година по-късно достигат 1683. 

На фона на нарастващите злополуки на работното място, се наблюдава спад на тези при отиване или при връщане от работа. При регистрирани 317 случая за деветмесечието на миналата година, през тази те са 276 или с 13% по-малко.

Налице е спад и при загубените календарни дни, тъй като тежестта на трудовите злополуки и свързаното с тях време за възстановяване намаляват. Средният възстановителен период спада от 64 на 59 дни.

За периода януари-септември тази година икономическите дейности, в които са регистрирани най-много трудови злополуки, са „Търговия на едро, без търговията с автомобили и мотоциклети“, „Сухопътен транспорт и „Държавно управление“. Най-голям е броят на загубените календарни дни в сухопътния транспорт, държавното управление и образованието.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм