Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че фазата на интензивни боеве срещу Хамас в ивицата Газа е към своя край, предаде Reuters. Toй уточни, че войната няма да приключи, докато ислямистката групировка не престане да контролира палестинския анклав.

"След приключване на интензивната фаза ще имаме възможност да преместим част от силите на север. И ние ще го направим. На първо място за отбранителни цели. И на второ място, за да върнем нашите евакуирани жители у дома", заяви Нетаняху в интервю за израелския Канал 14.

Той посочи, че ако могат, ще направят това по дипломатически път. Ако не, ще го направим по друг начин. Но ще върнем жителите у дома,  допълни Нетаняху.

Много израелски градове в близост до границата с Ливан бяха евакуирани по време на боевете. Запитан кога ще приключи фазата на интензивни боеве срещу Хамас, Нетаняху отговори, че това ще е много скоро.  

Не съм склонен да прекратя войната и да оставя Хамас такава, каквато е, отбеляза той.

Нетаняху също така повтори отхвърлянето на идеята базираната на Западния бряг Палестинска автономия да управлява Газа вместо Хамас.