Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви пред кабинета си, че е имало "драматичен спад" в доставките на оръжия от САЩ за военните действия на Израел в Газа, предаде Аssociated Press. Той потвърди твърдението, което администрацията на Байдън отрече, и подчерта нарастващото напрежение между двамата съюзници. 

Нетаняху съобщи, че спадът е настъпил преди четири месеца, без да уточнява кои оръжия, като каза само, че "някои артикули са пристигали спорадично, но боеприпасите като цяло са останали".

Президентът Джо Байдън забави доставката на някои тежки бомби от май месец насам заради тези опасения, но миналата седмица администрацията му отвърна на обвиненията на Нетаняху, че са били засегнати и други доставки.

Нетаняху заяви пред кабинета, че е бил принуден да пусне видеоклип на английски език миналата седмица, след като седмици наред безуспешно е молил американски служители да ускорят доставките. 

"В светлината на това, което чух през последния ден, се надявам и вярвам, че този въпрос ще бъде решен скоро", каза Нетаняху, без да уточнява.

Видеото на Нетаняху от миналата седмица предизвика бурна реакция сред критиците в Израел и беше посрещнато с отрицание и объркване от страна на служителите на Белия дом. Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че САЩ са "озадачени" от твърденията на Нетаняху. 

 "Като цяло не знаем за какво говори той", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.