Най-малко 42 души са били убити при израелски нападения срещу квартали на град Газа в северната част на палестинския анклав в събота, съобщи директорът на медийната служба на управляваното от Хамас правителство, цитиран от Reuters. 

При един от израелските удари по къщи в Ал-Шати, един от осемте исторически бежански лагера в Ивицата Газа, са загинали 24 души, съобщи Исмаил Ал-Тавабта.  Други 18 палестинци са били убити при удар по къщи в квартал Ал-Туфа.

"Преди малко изтребители на ЦАХАЛ нанесоха удари по два обекта от военната инфраструктура на Хамас в района на град Газа”, съобщиха израелските военни и допълниха, че скоро ще бъдат оповестени повече подробности.

Хамас не коментира израелското твърдение, че са поразили негова военна инфраструктура. В изявление  заявиха, че нападенията са насочени срещу цивилното население, и че "окупацията и нейните нацистки лидери ще платят цената за нарушенията си срещу нашия народ".

Израелската сухопътна и военновъздушна кампания в Газа започна, когато водените от Хамас бойци нахлуха в южната част на Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки повече от 250 заложници, според израелските данни.

Офанзивата остави Газа в руини, уби повече от 37 400 души, от които 101 са загинали през последните 24 часа, според палестинските здравни власти, и остави почти цялото население без дом и средства за препитание.