Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че разузнавателната агенция на страната му „Мосад” е помогнала на Гърция да предотврати терористична атака, планирана срещу поне един еврейски обект в Атина, пише „Катимерини”.

Гръцките власти заявиха по-рано, че двама мъже от пакистански произход, които не са назовани, са били арестувани за предполагаемо планиране на нападение срещу еврейски ресторант. Счита се, че нападението е предстоящо и има за цел да причини големи загуби на човешки животи.

Игра с нулева стойност: Какви възможности стоят пред Нетаняху

Заподозрените бяха обвинени в тероризъм, докато трети мъж, за когото се смята, че е извън Гърция, е обвинен задочно в подобни престъпления.

В изявлението от кабинета на Нетаняху се твърди, че нападателите са свързани с Иран.

"След началото на разследването на заподозрените в Гърция, „Мосад” оказа разузнавателна помощ при разнищването на инфраструктурата на терористичната група, нейните методи на работа и връзката с Иран. Разследването разкри, че инфраструктурата, която оперира в Гърция, е част от обширна иранска мрежа, управлявана от Иран и обхващаща много страни".

Нетаняху обяви пауза в съдебните реформи

Гръцките власти не съобщиха официално коя е чуждестранната разузнавателна агенция, която е предоставила помощ в разследването, но заявиха, че „допускат възможността заподозрените да са планирали и други нападения в Гърция"

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм