Темата с ядрения удар е една от големите хибридни атаки на Владимир Путин и на руския автократичен режим, защото създава в хората несигурност и страх, а на практика ние знаем, че дори и руският президент не би предприел  подобен риск, защото това би означавало моментален реципрочен ядрен удар. Още повече, че подкрепата на Китай за Русия минава през това Русия да не си позволи да използва ядрено оръжие

Това заяви в предаването “Стълбището” по Дарик дипломатът и бивш министър на външните работи Надежда Нейнски. Според нея това е игра със страховете, която се прави, за да се налива вода в мелницата на националистическите партии. 

“Вярвам в здравия разум в Европа”

Нейнски направи анализ на политическото развите на националистическите партии в Европа.

“От десетилетия насам за първи път в Европа има война, има подем на националистически партии, но примерно, ако видим Нидерландия в това, което излиза първоначално като резултати от европейските избори националистическите партии не са на първо място, както се очакваше по отношение на ЕП. Продържавам да вярвам в здравия разум в Европа. Още повече, вие си спомняте, когато започна войната в Украйна, според мен тогава беше най-тревожното време, защото Европа дълго време подценяваше опасността от Русия, от автократичния режим на Путин - нещо повече, Путин беше по кориците на западните списания. Те очакваха, че едва ли не, самият той ще се реформира, а през нея и самата Русия - една илюзия, която дълго време Източноевропейският свят напомняше на Западна Европа и се оказа, че Европа е много зависима енергийно, инфраструктурно, продоволствено от Русия и от Китай”, каза Нейнски.

Тя обаче уточни, че впоследствие в рамките на месеци Европа е показала воля за промяна, воля за откъсване от тази зависимост и на практика е показала смисъла от своето съществуване, като е съумяла да се “върне твърдо към своите ценности, да се солидаризира с народа на Украйна в борбата ѝ срещу агресора и да откъсне от себе си предимства - икономически, политически”. Според дипломата, това това е ясен знак, че Европа няма да допусне подобна агресия да се увенчае с успех.

За другия свят - този, който беше на Съветския съюз

Бившият външен министър обясни, че българите вече са пробвали от “другия свят - този, който беше на Съветския съюз”.

“Нека да си спомним какво огромно желание беше да се разделим с този свят и да се присъединим към другия свят, който обаче изисква повече усилия. Защото демокрацията не е като при авторитарния режим - някой ти спуска нареждания, някой се грижи за теб. Отделен е въпросът на каква цена, но това е тема на голям разговор, т.е., ако слушаш - папкаш, както казват хората”, каза тя.

Нейнски подчерта, че демокрацията е отговорност на всеки един от нас и, че тя се изгражда пот от гласа на всеки избирател, защото “както гласуваме, така ще живеем”.

“Няма как - ние да вземем колата и да отидем в Гърция, пък да се случва каквото ще в България - с моя или без моя глас, един вид, все тая. Защото по същество демокрацията изисква съзнателни усилия за промяна. Нека да си дадем сметка каква огромна промяна се извършва в България. Някои казват, че нищо не се е променило. Ами, не е вярно, че нищо не се е променило. Вярно, че не по начина и не със скоростта, с която бихме искали, но истината е, че България е съвсем различна държава от това, което беше преди 30  години. Т.е., ние искахме да станем членки на НАТО и ЕС, за да имаме “помощници” - хора, които да ни показват как да го направим. Преди нас има други държави, които са извървели този път. Безумно е да смятаме, че светът е съвършен. Но във всички случаи имаме свободата да подобряваме живота си, докато в другото - нямаме тази свобода”, заяви дипломатът.

Според нея демокрацията не е в опасност, независимо, че ситуацията в международен план изглежда “много тревожна” и “хаотична”.

Атаката на Израел се използва от Хамас за консолидация

Нейнски коментира и темата “Израел”, като посочи, че за САЩ тя винаги е била в топ три сред приоритетните. 

“Няма колебание относно справедливия отговор на Израел по отношение на това, което Хамас причини на Израел. Няма съмнение относно това, че той трябваше да отговори. Съмненията и коментарите идват по отношение на начина, по който го направи. Отстрани много неща изглеждат лесни. Едно е да си вътре в целия този конфликт, различно е да си отстрани и да даваш акъл. Обикновено темата се свързва със заложниците, които все още се държат от Хамас. Самият Хамас не е популярен сред палестинците, независимо какво се говори, тъй като Хамас упражнява своята политика с насилие в Ивицата Газа. Атаката на Израел върху Ивицата Газа и палестинците се използва от Хамас за консолидация и за търсене на подкрепа в други арабски държави”, каза Нейнски.

По отношение на това, че редица държави признаха правото на Палестина да бъде държава, Нейнски посочи, че тези действия са показателни за това, че “всеки играе своята собствена игра”. А това от своя страна е доказва, че в ЕС по този въпрос няма единна политика. 

Най-голямото постижение на България

Запитана кое е за еня най-голямото постижение на България, Нейнски отговори, че това несъмнено е евроатлантическата ѝ ориентация.

“За мен най-голямото постижение на България е, че сме направили много ясен избор по отношение на пътя, по който вървим. Тук ревизия не може и не бива да има. Аз съм склонна да подкрепя всеки и всичко, което гарантира този избор, а този избор е евроатлантическата ориентация на България, защото тя дава много повече гаранции от всички други алтернативи за добруването в България, за по-високия жизнен стандарт, за по-добрите обществени отношения, за по-добро образование, за по-добро здравеопазване. Зависи от нас колко скоро и колко бързо ще постигнем тези неща”, каза още тя.

Чуйте и гледайте целия разговор в прикачения звуков файл