Европейските институции се договориха за забрана на различни видове пластмасови опаковки за еднократна употреба от 2030 г., което ще доведе до отпадането на опаковките на плодове и зеленчуци в супермаркетите, на малките бутилки козметика в хотелите, както и защитното фолиото  за куфари на летищата.

Ще бъдат забранени и опаковки за храни и напитки, консумирани в кафенета и ресторанти. А най-малко 10% от опаковките на алкохолни и безалкохолни напитки трябва да бъдат за многократна употреба.

Предвижда се всички опаковки да подлежат на рециклиране, с изключение на тези от леко дърво, корк, текстил, каучук, керамика, порцелан или восък.

Ще отпаднат и много леките пластмасови торбички, освен ако не се изискват от хигиенни съображения или се предоставят като първична опаковка за насипна храна.

По искане на европарламента в променената директива беше записано, че националните власти трябва да въведат стимули за ресторанти, столове, барове, кафенета и кетъринг услуги да сервират чешмяна вода. Това трябва да става безплатно или срещу ниска такса за обслужване, в посуда за многократна употреба.

Съгласно новите правила до 2029 г. държавите членки трябва да осигурят разделното събиране на най-малко 90% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба и кенове.

По данни на ЕС през последното десетилетие количеството отпадъци от опаковки се е увеличило с близо 25% и се очаква да нарасне с още 19% до 2030 г. За отпадъците от пластмасови опаковки очакваното увеличение е 46% до края на десетилетието.