И външното ни министерство потвърди, че няма конкретна военна заплаха за България. Заместник-министърът на външните работи и говорител на министерството Костадин Коджабашев коментира на пресконференция, че ведомството следи с особено внимание развитието на конфликта Русия-Украйна.

По думите му всички компетентни институции са ангажирани и работят със съюзниците ни от НАТО и ЕС. Според Коджабашев в съчетание с ядрената реторика, която се изговаря и т.нар. референдуми, се засилва необходимостта от подкрепа за Украйна.

Военният министър: Има риск за сигурността ни, пряка заплаха - не

Той определи референдумите в Украйна като  пореден опит за нарушаване на териториалната цялост на страната и като опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия. Според Коджабашев със сигурност това ще изостри конфликта още повече.

По думите му предстои българското правителство да изработи конкретика по отношение на хората, търсещи временна закрила. Към момента нямаме информация дали български граждани биха желали да се върнат от Русия, но ако има такива, държавата ще ги приеме обратно в България.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм