Рекордно висока глоба беше наложена на верига книжарници в Унгария. Причината - продажба на "неподходящи" книги с хомосексуално съдържание, без те да бъдат опаковани в прозрачно фолио, информира БНТ.

Сумата, която веригата трябва да плати, е 12 милиона унгарски форинта или 32 хиляди евро и е най-високата глоба, налагана в историята на търговията с книги в Унгария. Книгата в основата на казуса е графичният роман "Сърцебиене" на Алис Осман, който разказва за любовта между 2 момчета.

„Развращава децата“: Разследват учителка, пуснала филмче с гей герой в клас

Санкционирането на книжарниците е по силата на спорния "Акт за защита на детето", приет от унгарските власти през 2021 година. Това е първото в Европа законодателство, чиято цел е да се бори с джендър идеологията в училищата.

Според критиците му обаче, той не само не защитава парвата на децата, но и ги излага на риск. "Законът е толкова витиеват и обтекаем, че търговците на книги не са наясно как точно да го спазват", казва Кристиан Ниари - един от директорите на глобената верига книжарници.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм