Британският политик Найджъл Фараж, който изигра ключова роля за излизането на Великобритания от Европейския съюз обяви, че ще се яви на парламентарните избори в страната следващия месец, предаде Ройтерс. 

Въпреки седемте си неуспешни опита да стане депутат в британския парламент Фараж е един от най-влиятелните политици в Обединеното кралство. Той от години оказва натиск върху британските премиери да заемат по-твърди позиции по отношение на Европа и миграцията.

Едно от най-големите му постижения беше да убеди милиони гласоподаватели в Англия и Уелс, които се чувстваха пренебрегнати от консерваторите и лейбъристите, да подкрепят Брекзит.

Проучвания сочат, че този път се очаква на парламентарните избори да спечели Лейбъристката партия, която досега беше в опозиция.

Найджъл Фараж се кандидатира за депутат

Премиерът Риши Сунак свика предсрочни парламентарни избори в Обединеното кралство на 4 юли. Той се опитва да спечели пети мандат за консерваторите. Изненадващият ход опроверга очакванията за провеждане на избори през есента, които можеха да дадат на консерваторите по-голям шанс да намалят разликата с лейбъристите.