Риши Сунак свиква предсрочни парламентарни избори в Обединеното кралство на 4 юли, предаде BBC. Премиерът на Великобритания се опитва да спечели пети мандат за консерваторите.

Изненадващият ход опроверга очакванията за провеждане на избори през есента, които можеха да дадат на консерваторите по-голям шанс да намалят разликата с лейбъристите.

Парламентът ще бъде прекъснат в петък, преди да бъде официално закрит в четвъртък следващата седмица за официалната петседмична предизборна кампания.

Това означава, че има само два дни, за да се приемат всички останали закони - ход, който ще означава, че някои от мерките на правителството ще трябва да бъдат изоставени.

Преди това се смяташе, че е по-вероятно изборите да се проведат през октомври или ноември.

Но слуховете започнаха да се разпространяват, след като беше потвърдено, че годишната инфлация е спаднала до най-ниското си ниво от почти три години насам.

Министър-председателят допълни, че спадът на инфлацията, заедно с излизането на Обединеното кралство от рецесията по-рано тази година, са „доказателство, че планът и приоритетите“, които е определил работят.

Междувременно крал Чарлз III отмени визитата си в Чешир по-късно тази седмица, след свикането на парламентарните избори. Бъкингамският дворец отказа посещенията, които биха могли да „отвлекат вниманието“ от кампанията.