Според маестро Найден Тодоров, който беше служебен министър на културата във второто правителството на Гълъб Донев, битката за културата в България не е загубена. За Дарик радио, Найден Тодоров, който беше министър на културата в продължение на четири месеца, каза:

„Това беше един наистина много ценен опит, най-малкото за да разбера, че в момента е много трудно да се прави културна политика. В момента по-скоро политиката в културата е, да се спасява каквото е възможно. Това е много тъжно, защото когато сме поставени в ситуация да се борим да опазваме малкото, което ние останало, тогава всъщност няма как да се борим за развитие.

Човек не може да се бори и за оцеляване, и за развитие – може да се бори за едното. Трябва да сме сигурни в съществуването си, за да се борим за развитие.

Аз се надявам, че политиците, като тук не визирам министрите на културата, защото повечето от тях до сега изобщо не са били лоши, но се надявам, политиците като цяло да разберат, че хората на изкуството остават все по-малко и има някаква връзка между намаляващия брой на хората на изкуството, и увеличаването на агресията в обществото.

Когато хората, които са начело на държавата разберат това нещо и започнат наистина да пазят културата, за да може тя да се развива, а не да се опитва да оцелява, тогава ще забележим, как обществото ни ще се промени отново.

В момента всички страдат от това, което се случва около нас и малцина си задават въпроса в резултат на какво е това.

Това е резултат от намаляването на цялостната култура на обществото през последните 20 – 25 години, което е пък резултат от намаляването на ролята на хората на изкуството в България“.

За Дарик радио, известният в цяла Европа и по света диригент и директор на Софийска филхармония Найден Тодоров, сподели още:

„Бидейки в Министерството на културата, аз имах щастието да имам поглед върху всичките изкуства и установих, че всички страдат в момента – музикантите, артистите, хората в библиотеките, музеите, галериите. Страдат хората на литературата, художниците. Страдат всички създатели на красивото в България и това е много страшно – когато страдат тези, които творят красота. Защото без тях около нас ще остане само сивота, и тя няма как да не предизвика агресия в обществото.

Вярвам и се надявам, че хората, от които зависи това, и те не са в Министерството на културата, а се намират в Парламента и в Министерството на финансите, ще разберат, колко сив ще бъде светът, ако изкуството го няма“.

Маестро Найден Тодоров заяви, че е оптимист за бъдещето на изкуството в България:

„Винаги има спасение и онова, което малцина от нас осъзнават е, че каузата никога не е загубена. В крайна сметка е нужно една наистина достатъчно критична маса хора да осъзнаят, какво се случва, за да може процесът да бъде преобърнат.

Затова, аз вярвам, че спасението е възможно – просто е необходимо достатъчно хора да го разберат, както и достатъчно хора на нужните места да го разберат.

Във времето, в което бях в Правителството на България установих, че на хората, които работят там, културата и изкуството не са им чужди. Започнах да каня колегите от Министерски съвет на различни мои концерти и на други културни събития, и те ходеха, коментираха и бяха щастливи.

Това за мен означава, че битката не е загубена!“, каза маестро Найден Тодоров.