В понеделник, 17 октомври, в Sotheby's в Дубай беше представен голям искрящ жълт диамант на стойност около 15 милиона долара. Счита се, че диамантът „Golden Canary“ е един от най-големите шлифовани диаманти в света с тегло около 303,1 карата, предаде Rainews.

Диамантът ще бъде в центъра на търга на Sotheby's "Великолепни бижута" в Ню Йорк на 7 декември, като оценката му е около 15 милиона долара и се предлага без резерва, а наддаването започва само от 1 щатски долар, предаде „Natural diamonds“.

Над 1.6 кг златни накити задържаха на „Капитан Андреево“Над 1.6 кг златни накити задържаха на „Капитан Андреево“

„Това е и най-големият безупречен диамант в света, оценяван някога от Американския гемологичен институт“, казва Софи Стивънс, експерт по бижута в Sotheby's.

Куиг Брунинг, ръководител на отдел „Бижута“ в Sotheby's в Америка, коментира:

„Имахме изключителна година на представяне на изключителни цветни диаманти на нашите глобални търгове за бижута, тъй като търсенето и апетитът за тези рядкости продължават да растат. Само две седмици след рекордната продажба на „Williamson Pink Star“ за 57,7 млн. щатски долара, за нас е чест да предложим най-големия шлифован диамант в настоящето, който се появява на търг“.

„Williamson Pink Star“ носи името на два легендарни розови диаманта. Първият е 23,40-каратов „Williamson“ розов диамант, който е сватбен подарък на покойната Елизабет Втора през 1947 г. Вторият е 59,60-каратов „Pink star“, който е продаден за рекордните 71,2 млн. щатски долара на търг през 2017 г.

Рекорд: Розов диамант беше продаден за 57,7 млн. долара в Хонконг

„Наситен с история, „Golden Canary“ е един от най-изисканите диаманти, откривани някога, не само заради огромния си размер и наситеност на цвета, но и заради зашеметяващата си красота, която със сигурност ще плени колекционерите по целия свят“, допълни той.

Каква е историята на „Golden Canary“ ? 

Историята на този прочут диамант започва през 80-те години на миналия век, когато първоначално е намерен сред купчина отломки от младо момиче, играещо си в двора на къщата на чичо си, съобщава „Natural diamonds“.

По онова време миньорите от близката диамантена мина MIBA са сметнали, че той е твърде обемист, за да бъде диамант, и са го изхвърлили. Миньорите не са знаели, че тази отломка се е оказала 890-каратов необработен диамант, четвъртият по големина в света, който някога е виждан.

Бахрейн възражда производството на естествени перли

Момичето дало камъка на чичо си, който от своя страна го продал на местни търговци на диаманти. През следващите пет години необработеният диамант е шлифован в 15 готови камъка.

Необработеният диамант е можел да се превърне в най-големия шлифован диамант в света, но вместо това е бил намален до 407,48 карата, за да се даде приоритет на цвета и чистотата му. Готовият продукт е третият по големина съществуващ шлифован диамант.

Откриха съкровищата на испански галеон, потънал преди 350 години

Камъкът дебютира в Обединените арабски емирства преди да започне световно турне, което ще включва спирки в Хонконг, Тайпе и Женева.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм