С изложба, посветена на 310-ата годишнина от създаването на пишещата машина, Националният политехнически музей отбелязва своя празник. Той е създаден през 1957 г. с разпореждане на Министерския съвет. Във фондовете си съхранява над 22 000 експоната, разпределени по колекции: времеизмерване, транспорт, фотографска и кинотехника, оптика, звукозапис, радио и телевизия, музикални инструменти и битова техника. В музея се пазят експонати, свързани с живота и делото на видни дейци на българската наука и техника. Пишещата машина поставя началото на нов професионален сектор и дава работа на хиляди хора. На такава машина е описано почти всяко важно научно откритие от 20 в., както и много от ключовите исторически документи, световно известни текстове на песни, разкази и романи, припомниха от музея пред Дарик. 

“В голямата ни зала вътре са оставени старите американски машини до към 1910 г., които така да се каже, са динозаврите на технологията, а в малката зала вече говорим за машини след Първата световна война и в същинския период, които вече са познати на не предходното, а по-предходното поколение”, обясни д-р Младен Манев – главен уредник на музея.

Какво може да се види в Националния политехнически музей не само за днешния ден, но и за Нощта на музеите, обобщи Мадлен Янева:

“Подготвиха две изложби – едната е „310 години пишеща машина: визуална история”, която показва това наистина уникално приспособление, довело до толкова много промени в цялата история на човечеството, а другата изложба е на художника Вили Николов. В неговите картини могат да се открият много елементи от наши експонати, които са изложени в музея.

Нощта на музеите ще се проведе на 18 май. В нея ще вземат участие повече от 50 музеи и галерии, а входът ще бъде свободен.