Младежки предприемачески лагер „ЕкоУскорител: Пластмаси“ на JA Bulgaria се проведе миналата седмица в зоо-центъра. 30 младежа и техните 5 ръководители от цяла България прекараха 5 дни насред най- "зелената" зала в цялата страна, развивайки своите зелени бизнес идеи.

Това първо издание на лагера е посветено на предизвикателството с пластмасата, тъй като това е една от най-големите екологични заплахи за биоразнообразието и планетата, такава каквато я познаваме.

В зоо-центъра пристигнаха само 6 от 30-те екипа, които са били записани, но те са подбрани според активността си в предварителния онлайн курс по темата. В неделя жури от лидери в сферата на зеленото, социалното и кръговото предприемачество избраха 3-те екипа, които получиха по 6000лв финансиране и менторство от пре-акселераторската програма Beyond.

В продължение на 2 месеца екипите са преминали интерактивен практически курс, който ги е запознал с измерението на пластмасовата катастрофа, разговаряли са с експерти от сферата и са поставили основите на своята предприемаческа идея - решение, което да допринесе за намаляването на пластмасовите отпадъци.

През 5-те дни в Добрич, младежите имаха различни активности и задачи, с които да развият своя бизнес модел. Също така, по време на лагера екипите разговаряха с други млади зелени предприемачи - Венцислава Венкова, Даниела Костова, Владислав Костов за предизвикателствата по пътя и развитието на идеята.

Вера Петканчин, оперативния директор на JA Bulgaria, и Диана Недева, експерт обучения и проекти, през 5-те дни съблюдаваха работата на екипите и развитието на идеите им.

По време на обучението екипите посетиха няколко местни предприемачи - Етно каменната мелница на "Калула 84" в гр. Генерал Тошево и Акумпласт в гр. Добрич, за да могат да се докоснат до същността и трудностите за бизнеса. Vavakada пристигнаха от Силистра, за да споделят с младежите от първо лице пресния си опит – успехи и перипетии от преработването и преизползването на пластмасата.

В неделя, когато беше финалът на зеления лагер, изпълнителният директор на JA Ирина Илиева пристигна в Добрич, за да бъде жури заедно с директора на зооцентър Добрич Християн Христов и Борис Колев опитен предприемач и алумни на JA.

Отборите, които спечелиха са GougutkaAPD, ForTheFuture и EcoTeen като техните бизнес идеи имат добавена стойност и иновативност, ясен бизнес модел, както и реална възможност да излязат на пазара, тъй като е обстойно проучен.