Народното събрание прие на първо четене забраната за износ на суров нефт и нефтопродукти, произведени от руски петрол. С промените се въвежда още контрол върху вноса на руски петрол, така че да се изпълняват санкциите на Европейския съюз и да се спазва получената от България дерогация. Законопроекта предизвика спорове между депутатите. От „Възраждане“ коментираха, че тези текстове са против интересите на страната, а от БСП настояха, че това решение нарушава енергийните баланси. 

На първо четене депутатите приеха назначението на специален управител от държавата в "Лукойл"

Депутатите приеха на първо четене закон, който да контролира прилагането на дерогацията за внос на руски петрол. Забранява се и износа на суров нефт и нефтопродукти, произведени от руски петрол. От БСП се обявиха против законопроекта. Драгомир Стойнeв подчерта, че забраната за износ на нефтени продукти от руски петрол е против интересите на България.

Според „Възраждане“ приемането на този законопроект ще обезглави икономиката и ще доведе до затваряне на Лукойл Нефтохим. Ивайло Мирчев от "Демократична България" коментира, че рафинерията може да работи и с неруски петрол.

„Лукойл“ е превел авансов данък в размер на 90 милиона лева

Мнозинството в парламента се обедиni и около идеята в закона да бъде записано изрично, че се допуска износ на нефтопродукти от руски петрол за Украйна. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм