Кьолнската катедрала „Свети Петър и Света Мария“ (на немски: Kölner Dom, официално Hohe Domkirche St. Peter und Maria), е сред най-известните готически катедрали.

През 1996 г. църквата е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Днес тя е посещавана годишно от милиони вярващи и туристи от цял свят и е сред символите на средновековната църковна архитектура.

Нейното строителство трае от 1248 до 1437 г., както и на по-късен етап от 1842 до 1880 г. В периода от 1880 до 1884 г. тя, със своите 157 m, е най-високата сграда в света. Днес е втората по височина църква в Германия (след катедралата в Улм). Централен храм е на римокатолическата Кьолнска архиепископска епархия.

Построена е на мястото на старата каролингска катедрала на града, осветена през 873 г., която се е намирала върху основите на раннохристиянски храм. 

Кьолн през Средновековието е бил един от най-богатите и политически могъщи градове в Свещената римска империя. През 1164 г. кьолнският архиепископ Райналд фон Дасел триумфално влиза с мощите на Тримата влъхви в Кьолн, които преди това се съхранявали в един от миланските манастири.

Райналд фон Дасел ги получава от император Фридрих I Барбароса, като по този начин императорът се отблагодарил на архиепископа за военната помощ, която му осигурил при завладяването на Милано при Италианския поход. За тях е изготвен специален саркофаг от злато, сребро и скъпоценни камъни. Като пазител на реликвите Кьолн придобива висок ранг в западнохристиянския свят.

През 1248 г., когато архиепископът на Кьолн Конрад фон Хохщаден поставя първия камък в основите на подобаваща за прочутите си реликви катедрала, започва един от най-дългите строежи в европейското строителство, завършен през 1880 г.

Платформата на южната кула на Кьолнската катедрала предлага неповторима гледка от височина 100 метра, до която се достига по спираловидно каменно стълбище, състоящо се от 533 стъпала.

Докато гледката в горната част е най-желана, при изкачването, посетителите преминават и покрай камерата на камбаната. В нея има осем камбани, включително камбаната на Св. Петър, която е най-голямата свободно люлееща се църковна камбана в света с тегло 24 000 кг.

Изкачването и слизането трае общо 30 минути, като става единствено по стълбите, защото няма асансьор.