Не можем да говорим за ясни данни за броя на цивилните жертви във войната между Израел и Хамас, но каквато и да е цифрата, тя е трагична. Това каза в предаването на Дарик радио “Стълбището” посланикът на Израел в България Н. Пр. Йоси Леви-Сфари. 

“Не мога да говоря за надеждни данни, защото данните, с които разполагаме, са данни на Хамас. Единствените данни, които са налични към момента са за броя на терористите, които сме убили, но не можем да говорим за ясни данни за брой на цивилни жертви. Всеки брой цивилни, които са загубили живота си по време на войната, е трагичен. От нашия гледна точка няма две мнения. За Хамас това е стратегия”, посочи дипломатът.

По думите му Хамас използва цивилните като човешки щит, за да повлияе върху подкрепата, която Израел получава от Западния свят. Израел и Хамас не говорят на един език, а развръзката на конфликта ще отнеме години, категоричен е дипломатът.

“Години наред те декларираха, че това е тяхна цел. Тяхната харта твърди, че единствено заличаването на еврейската държава е тяхна цел и те проведоха конференция, където разделиха държавата Израел на различни кантони. Има съгласие сред тях, че трябва да убият всички евреи, освен тези, които могат да им служат като например доктори медицински сестри и други, защото в крайна сметка все още имат нужда от тях. Напълно ясни бяха по отношение на своите цели.

Какво се случи в Западния свят и включително Израел? Ние вярвахме, че в крайна сметка тези хора са рационални. Бяхме съгласни да превърнем Газа в рай. Между другото, за обикновените хора това беше важно. Повечето обикновени хора в Газа живееха много добър живот”, коментира посланикът на Израел у нас.

По думите му докато Израел е изпращала хуманитарни помощи в региона, Хамас са изграждали своите терористични мрежи.

“Докато ние им предоставяхме помощ и средствате, изграждаха инфраструктура за тероризъм. Това със стотици километри тунели, хиляди ракети. Също така контрабанда на оръжия, когато е възможна”.

Целта за изкореняване на Хамас не може да се постигне в кратки срокове, категоричен е посланикът. Той допълни, че усилията на Израел ще бъдат насочени към пълното унищожаване на Хамас като административна военна структура в Газа.

“Първата причина е, че го правим заради нашите деца, а втората причина е, че го правим за палестинските деца. Няма бъдеще и мирът няма бъдеще, ако Хамас е на власт. Когато говорим за решението с две държави и така нататък, това е наистина много красива идея за дългосрочното бъдеще, може би ще се случи. Но със сигурност това не е възможно в момента, защото каква държава можем да си представим и какво решение ще бъде това решение?”.

Интервюто с посланика на Израел е проведено на 9 април. Целия разговор, слушайте в прикачения файл.