Части от граничния пункт „Капитан Андреево“ ще бъдат обявени за обект на националната сигурност с решение на Министерския съвет, което се подготвя. Това обяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев. Ще бъдат отпуснати и средства за обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория на пункта, предаде БТА.

Освободиха Христо Даскалов от БАБХ

Уволнението на изпълнителния директор на БАБХ не е свързано с пункта „Капитан Андреево“, посочи още служебният министър.

„Политиката по отношение на държавността на пункта продължава“, каза още Явор Гечев.

„Имаме одобрението на министъра на финансите за осигуряване на 6, 5 млн. лева за обществена поръчка, които по спешност да се отпуснат за оборудване на държавна лаборатория на пункта“, обяви министърът на земеделието. „Границата функционира нормално, контролът се осъществява само от държавата“, посочи той. 

МЗ ще иска ВАС да тълкува определенето за връщането на "Евролаб 2011"

Вчера от поста беше освободен изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) - Христо Даскалов. Причините за това са нарушение на изборното законодателство, след завръщането си той уволнява няколко служители на Агенцията по храните и назначава на тяхно място други, съобщиха вчера на брифинг в Министерството на земеделието. За нов  изпълнителен директор на агенцията беше назначен Христо Вълчев.

Електронната система ВетИС и сайтът на БАБХ вече работят

Докато Христо Даскалов беше директор на БАБХ, агенцията пое контрола на вноса на стоки от трети страни, вместо частната фирма, която го извършваше.  Причината за моето уволнение е „Капитан Андреево“, каза обаче по-късно в предаването Христо Даскалов.

„Някой е заблудил министър Гечев, няма уволнени служители - имаше такива, преместени в друга структура. Това се прави във всяка институция ежедневно, няма и външно назначени в БАБХ“,  каза още Даскалов. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм