Силни бури удариха райони на Централна и Южна Европа, убивайки най-малко 13 души, включително три деца.

Повечко дъжд и гръмотевици в следващите дни

Смъртни случаи, най-вече поради падащи дървета, се съобщават в Италия и Австрия, както и на френския остров Корсика, съобщи Би Би Си.

Проливен дъжд и вятър унищожиха къмпингите на този остров, докато във Венеция, Италия, част от стената беше отнесена от камбанарията на църквата Сан Марко.

Мълния уби двама души пред Белия дом

Най-малко шестима души, включително дете, загинаха в мощна и неочаквана буря, която връхлетя френския средиземноморски остров Корсика в четвъртък с ветрове със скорост до 224 километра в час, изкоренявайки дървета и носейки покриви.

Щетите от природни бедствия достигат 72 млрд. долара през първите 6 месеца на 2022 година

Френските власти съобщиха, че 13-годишно момиче е било убито от дърво, паднало върху къмпинг, докато друг мъж е бил убит при подобен инцидент, а една жена е била убита, когато колата ѝ се е ударила в покрива на хижа на плажа.

7000 мълнии парализираха Истанбул през уикенда

Загинаха също рибар и човек, каращ кану, а френският министър на вътрешните работи Жерал Дарманен, който посети застрашения район, не даде подробности за шестия загинал.

Десетки хора бяха ранени както на сушата, така и в морето, а свидетели на бурята казаха, че е била напълно неочаквана и не е било дадено предупреждение.

Германски учен: Скоро светът ще бъде неузнаваем, не можем да се противопоставим на климатичните промени

В континенталната част на Франция някои южни райони бяха засегнати от прекъсване на електрозахранването и улиците бяха наводнени във втория по големина град в страната, пристанището Марсилия.

Падащи дървета в Австрия убиха петима души при два отделни инцидента в четвъртък, докато бурите, които удариха северното средиземноморско крайбрежие по-рано през деня, достигнаха алпийската страна следобед.

След поройните дъждове в Турция: Водите на Босфора станаха кални (видео)

Две момичета, на четири и осем години, бяха убити, когато дървета паднаха на брега на езеро в Южна Австрия, близо до границата със Словения, съобщи полицията.

Междувременно в Италия мъж и жена бяха убити от падащи дървета при отделни инциденти в региона на Тоскана.

Силни ветрове удариха и Венеция, разнасяйки чадъри на кафенета по площад Сан Марко и повреждайки част от камбанарията на катедралата.

Тайфунът „Меари“ удари Япония

Морските курорти в Тоскана и по на север в Лигурия също са пострадали от бурята.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм