Москва обвини Киев за терористична атака с дронове лодки срещу Кримския мост, съобщиха от Националния антитерористичен комитет на Русия, цитирани от ТАСС и РИА Новости. Най-малко двама души са загинали, а един човек е ранен след пропадане на поне една секция на моста.

Движението по Кримския мост е спряно поради извънредна ситуация

От Министерството на транспорта на Русия съобщиха, че се възстановява движението на влаковете през Кримския мост. Първите кадри от мястото на инцидента показват, че част от пътното платно е разрушено. Руското транспортно ведомство обяви, че щетите са само по пътя и няма никакъв проблем, свързан с конструкцията на моста.

Движението по построения от Русия мост, свързващ Кримския полуостров с руския Краснодарски край, е спряно поради "извънредна" ситуация, заяви областният управител на Крим Сергей Аксьонов. Той  съобщи, че сигналът за извънредната ситуация е подаден в 4.20 часа. 

Двама души са загинали при извънредната ситуация на Кримския мост

"Заради извънредна ситуация автомобилното движение по Кримския мост е спряно. Причините се изясняват. На място работят правоохранителните органи на Министерството на извънредните ситуации и на транспорта. По отношение на жп транспорта - искам да се обърна към всички туристи - говорих с първия заместник на министъра на транспорта на Руската федерация, разписанието ще се навакса", каза Сергей Аксьонов.

Инцидентът на Кримския мост може да е провокация от страна на Москва, заяви говорителката на южното военно командване на Украйна Наталия Гуменюк. Тя посочи, че създаването на подобни провокации, които окупационните власти на Крим веднага разтръбяват, е типичен начин за решаване на проблеми за кримските власти и за страната агресор. 

Путин: Русия има достатъчно запаси от касетъчни боеприпаси и ще ги използва, ако се наложи

Припомняме, че Крим беше анексиран от Русия през 2014 г., но е международно признат за част от Украйна. 19-километровият мост беше повреден от експлозия през октомври миналата година при нападение, което според Кремъл е организирано от украинските сили за сигурност. Месеци по-късно Украйна призна косвено за извършването му.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм