Изпитът по български език и литература от националното външно оценяване в края на 7 клас през тази учебна година ще е на 19 юни, а по математика - на 21 юни. Това са утвърдените със заповед на министъра на образованието и науката дати от графика за националните външни оценявания. Те са изтеглени със седмица по-късно в сравнение с предходни години, за да имат седмокласниците повече време за подготовка, аргументираха се от ведомството. Заповедите на просветния министър във връзка с графиците са публикувани на интернет страницата на МОН. 

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще бъде на 17 май, а втората задължителна матура по предмет по избор и изпитът за професионална квалификация – на 20 май. Тези дни, както и датите на изпитите от националното външно оценяване за седмокласниците, са неучебни.

Учениците в 10 клас ще положат изпитите си на 10 юни по български език и литература, а по математика – на 12 юни, като дните ще са учебни. Националното външно оценяване в края на 4. клас ще е на 27 и на 28  май.

Есенната ваканция на учениците е определена в периода от 28 октомври до 1 ноември предвид насрочените избори за местна власт, поясниха от МОН.

Коледната ваканция ще бъде от 23 декември до 2 януари, междусрочната - от 3 до 5 февруари, пролетната – от 30 март до 7 април за учениците от 1. до 11. клас и от 5 до 7 април - за учениците от 12. клас.

Заповедите на министъра на образованието и науката във връзка с графиците през новата учебна година са публикувани на сайта на образователното ведомство.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм