
Много добра реколта от череши се очаква през тази година в Кюстендилско. Очакваният добив е между 1000- 1 500 кг. на дка. Няма измръзвания по черешите от по- ниските температури от края на април. Като цяло продажбите ще бъдат за вътрешният пазар, на цена от 0,80 лв. до 1,20 лв. Според директорът на Института по земеделие Илияна Кришкова след юнското опадане ще се установи и точното количество, което може да се получи от района.
„По принцип през последните години се създадоха много черешови насаждения. Над 50 % е увеличението през последните 10 години. Като декари през 2008 г. бяха 10 000 дка. насаждения, сега са 25 000 дка.Добивите приблизително на дка. започват от около 800 кг. до 1,5 тона, но при много добри години може да се стигне до 2 тона на дка. Сега аз очаквам около 1,5 тона на дка. да бъда добива от череши. Въпросът е трудната реализация на продукцията. За сега преработвателите гарантират , че ще изкупуват продукция, но ще видим. Очаквам да е по- ниско ниво. Очаквам да има търсене от други райони, тъй като доста производители от Пловдивско и Перник се обаждат и казват, че там има поражения и измръзвания и няма да има реколта от черешите. Задължително земеделските производители трябва да спазват препоръките на растителна защита и да следят бюлетина, за да може да извършат всички пръскания при черешата. След цъфтежното пръскане сега предстои да се направи и това за плодовата оса“, заяви Илияна Кришкова-директор на Институт по земеделие- Кюстендил.
Реализацията на добрата продукцията ще бъде насочена към вътрешният пазар, според повечето черешопроизводители, като реализация в чужбина в момента е немислимо. Така също още не е ясно дали ще има някакви проблеми с наемането на сезонните работници заради коронавируса.
„Относително е да се каже каква ще е реколтата, за сега е добра реколтата, но има проблеми с някои сортове по отношение на опрашването, но това не е толкова фатално. За сега реколтата се очертава като средна, средно добра. Реализацията това вече е другият момент, за сега има търсене на черешите. Първоначалните данни са такива. Защото да кажем в страната например в Северна България има голямо поражение по черешите, на някой места и в Южна. Ние се очертаваме като район с нормално плододаване за момента. Така, че хората, които ще изкупуват череши, мисля ,че ще се насочат към нашият регион. За сега тези които са се обаждали не търсят за пресна консумация. Почти всички търсят компот за преработка, бидони за ПУЛП и евентуално за сушене. За сега няма поражения от студове, мен повече ме притесняват градушките, защото съм виждал предишни години градушка, когато черешите почти станат готови началото на юни, една силна градушка компрометира реколтата много. От градушка няма как да се спасиш. Тук един колега се опитва да прави отгоре едни покрития, които са много скъпи, някъде около 5 000 лв. излиза на дка., но като го гледам в момента още не ги е опънал, така, че не знам. За мен е кауза пердута, тоест от градушката няма как да се спаси. Реализацията на една реколта вече може човек да каже дали е доволен или не е доволен, защото пак ви казвам преработватели в момента се обаждат с цени от порядъка на 0,80 лв.- 1,20 лв., което не много хора ще задоволи, защото доста средства се хвърлят и сега при тази влажна пролет, която се очертава за май месец, трябва да се хвърлят доста препарати с цел да се запази продукцията, а вече самата реализация нали ви казвам, обаждат се хора, които са за преработка не за пресна консумация и ако не се отвори, така нареченият туризъм, това вече съвсем ще набие нещата надолу, защото като няма поне част от реколтата да я продадеш за пресна консумация на цени от 1,50- 1,80 лв. за кг. в нормални години, така се движеха цените. Това е потребление, вътрешен пазар и преработка. На вънка аз просто не виждам, кой може да направи износ“, каза земеделският производител Валери Йовев.
„ Към този момент е сравнително добре, към нормална година. Сравнително рано е да се каже, защото тепърва ще отпадат доста от завръзите,които не са се оплодили и голяма част от сортовете по- рано цъфтящите също не бяха добре опрашени и имаше проблем още в зародиш. Есента беше суха, лятото сухо, зимата беше суха и не можаха завръзите да се оформят и после отпаднаха, сега пролетта бяха ялови. Реализацията според мен ще е проблем, даже доста голям проблем, тъй като работната ръка е изключително проблем. Тя си е проблем по принцип и сега при тази пандемия пък въобще нямаме представа как ще става извозването на хората, брането, дали ще се позволи толкова много хора да работят на едно място, нямам представа. Цената се надяваме да бъде поне като миналата година, но това ще го определят преработвателите, от тях зависи цената. За пресна консумация предполагам, че почти няма да има реализация, тъй като вероятността да има износ е малка. Тук за местния пазар е страшно ограничен. В общи линии зависи от преработвателите. По ранните сортове, те са проблемни, при опрашването им беше лошо времето. Това е основно ВАН и ранните череши Стела.Рискът при нашата професия са градушките, валежите, нали напукване , това си е нормален, очакван риск. В нашият район не са чести тези явления, но няма гаранция“, заяви черешопроизводителят Любомир Димитров.
Любомир Димитров е председател на сдружение от 16 черешопроизводители. Той твърди, че обединенията позволяват по- лесната реализация на продукцита.
Започнахме със 7 съдружници, в момента сме 16. Като цяло всички виждат, кой как влезе в сдружението , че това е пътя и просто много по- лесно се реализира продукцията на по- добра цена. И колкото сме повече, сме по- силни. Може да договорим по- добри цени с по- голямо количество продукция, също така си помагаме с купуването на машини. Вече закупихме машина за кроене, другата част купиха машина за бране на череши и така взаимно си помагаме. Така като сме обединени успяваме да се справим по- добре с тежката ситуация с черешопроизводството в момента. В общи линии това е пътя. Ние основно за преработка сдружението, за вътрешният пазар, а за пресна консумация, кой както може да си продава си продава . Да се надяваме за в бъдеще да реализираме за износ. Работим по въпроса, но още ни е много трудно, защото трябва да направим база, най- малкото един кантар, където да може като дойде един тир да го натоварим да се премери, да се види кой колко.В общи линии ние сега в движение всичко се случва. Трудно, но това е пътя. Миналата година близо 1 000 тона имаме реализирани от сдружението. Успяхме на практика да си реализираме цялата продукция, на сравнително по- добра цена от общото в района.Мисля, че останаха доволни всички от миналата година. Да се надяваме, че тази година ще е близко до миналата, но божа работа както се казва“, допълни Любомир Димитров.
Въпреки добрата реколта в региона, все още не е ясно какви количества ще изкупуват преработвателите, тъй като част от тях изнасяха продукция за италианския пазар, където през тази година заради коронавируса не е ясен какъв ще е обема на купените череши.