Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и духоният водач от Индия Садгуру призоваха за полагането на повече усилия за опазването на почвата.

Срещата между двамата е част от 100-дневното пътешествие на индийския гуру, който е основател на движението “Save Soil“ („Спасете почвата“).

Вчера се включих активно в международната кампания за повишаване на осведомеността и промяна в отношението към опазване...

Posted by Борислав Сандов / Borislav Sandov on Wednesday, April 20, 2022

Министър Сандов отбеляза, че кампанията на Садгуру е вдъхновяваща.

Борислав Сандов посочи най-големите екологични опасности от войната в Украйна

Той коментира, че хората трябва да бъдат осведомени за това, че почвата е една от ландшафтните сфери, които поддържат живота, но и една от най-подценяваните.

„Почвата е онзи общ организъм, който изхранва всички нас. В същия момент виждаме, че заради човешките дейности огромен процент от почвата деградира“, заяви Сандов.

По думите му земеделците трябва да разберат, че увеличаването на биологичния елемент в почвата ще допринесе за по-голямо плодородие.

Сандов: Може да се стигне до затваряне на някои мощности от ТЕЦ „Марица 3“

„Ще имаме по-малка необходимост да наторяваме и да пръскаме с препарати“, добави той.

Министърът обясни, че целта е да се въведе стандарт за минимум три процента хумус в почвата. 

Садгуру заяви, че използваме почвата в определено време от година, като 4-5 месеца се оставя открита и това води до увреждане на микроорганизмите.

7 млрд. лв. за 7 години могат да усвоят българските общини

„Проблемите са еднакви навсякъде“, посочи той и добави, че индустриалното фермерство създава едни и същи предизвикателства.

Садгуру каза още, че почвата се превръща в пустиня.

„Употребата на пестициди в различните среди е различна, но загубата на биоразнообразие е общо“, поясни още той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм