Има структурен проблем с правата на българите в Република Северна Македония, заяви министърът на външните работи Николай Милков. По думите му се правят опити за ерозиране на постигнатите договорености с България. Преговорите за членство в ЕС още не са започнали, предупреди външният минитър и допълни, че с действията си югозападната ни съседка не благоприятства, а се отдалечава от преговорния процес.

Българи от Македония осъдиха речта на омразата по време на футболния мач в Скопие

Според външния министър Николай Милков случилото се на футболния мач между България и Северна Македония и условната присъда на певеца Ламбе Алабаковски, който подпали българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля разкриват структурен проблем с правата на българите югозапдната ни съседка.

На гражданите в Република Северна Македония се внушава невярна представа за действителната ситуация – къде страната се намира по отношение на преговорния процес с ЕС и какво трябва да бъде постигнато в отношенията с България, допълни външният министър. Той припомни същността на френското предложение.

Доклад: Всеки четвърти гражданин напуска Република Северна Македония

Твърдението на македонския си колега Буяр Османи, че преговорите с България са приключили с 3 на 1 за Северна Македония, Николай Милков коментира лаконично, като каза ,че то е за вътрешна употреба. Това не е футболен мач и не намирам тази реакция за уместна, посочи още българският външен министър.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм