Бившият съветски президент Михаил Горбачов почина снощи след продължително боледуване на 91 години. Наричаха го „бащата на Перестройката” и човека, който промени историята. Политиката му довежда до края на Студената война, до мирното оттегляне на КПСС от властта и разпадане на Съветския съюз. 

Почина последният шеф на КГБ

Горбачов сложи точка на Варшавския договор, оттегли контрола на Москва върху Източна Европа, изведе съветските войски от Афганистан, освободи пресата от държавен контрол, отключи пазарната икономика.

Шестима литовци съдят Горбачов за военни престъпления

Привърженик на политиката на сближаване със Запада, първият и последен президент на СССР получава Нобелова награда за мир през 1990 г.

Почина Михаил Горбачов

През март 2005 г. Михаил Горбачов даде интервю за Дарик радио. В него той заяви, че войната в Ирак е можело да бъде избегната и че американците и цялата коалиция трябва да се изтеглят оттам, защото окупационното състояние е опасно.

СССР можеше да бъде спасен със създаването на Съюз на суверенните държави, заяви Горбачов

С бившия съветски лидер тогава Йовка Йовчева и Ангел Иванов разговаряха и за събитията в региона след „Оранжевата революция” в Украйна. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм