Днес компанията Meta Platforms, която е майка на Facebook, заяви, че ще съкрати още 10 000 работни места през тази година, превръщайки се в първата голяма технологична компания, която обяви втори кръг от масови съкращения, докато индустрията се подготвя за дълбок икономически спад.

Meta планира хиляди съкращения още тази седмица

Акциите на Meta скочиха с 6 % след новината. Дългоочакваните съкращения са част от преструктуриране, при което компанията ще се откаже от плановете си за наемане на 5 000 души, ще закрие проекти с по-нисък приоритет и ще "изравни" нивата на средния мениджмънт, предаде АФП.

Те последваха първото масово уволнение на компанията през есента, когато бяха премахнати над 11 000 работни места, или 13 % от работната сила по това време, след като компанията започна да наема служители, които удвоиха броя на служителите си към 2020 г.

Meta прекратява договора си за модерация с Telus България

Притесненията за икономически спад, дължащ се на повишаването на лихвените проценти, предизвикаха серия от масови съкращения в корпоративна Америка през последните месеци. Според сайта за проследяване на уволненията Layoffs.fyi технологичните компании са начело, като от началото на 2022 г. са съкратили повече от 290 000 служители.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм