Meta Platforms Inc., собственик на Facebook и Instagram, планира нов кръг от съкращения и ще уволни хиляди служители още тази седмица, твърдят запознати.

Най-голямата компания за социални мрежи в света намалява още работни места, в допълнение към съкращението с 13% през ноември, в опит да се превърне в по-ефективна организация. В предишния кръг от съкращения Meta уволни 11 000 служители в рамките на първата си голяма кампания по оптимизация. Компанията работи също така за преструктуриране на организацията си, като предоставя пакети за изкупуване на мениджъри и съкращава цели екипи, които счита за несъществени, съобщи през февруари Блумбърг - ход, който все още се финализира и може да засегне хиляди служители.

Предстоящият кръг от съкращения е продиктуван от финансови цели и е отделен от "оптимизирането", заявиха запознати, пожелали анонимност. Meta, която отчита забавяне на приходите от реклама и се е насочила към платформа за виртуална реалност, наречена метавселена, е поискала от директорите и вицепрезидентите да изготвят списъци на служителите, които могат да бъдат освободени, казаха хората. Говорител на Meta отказа да коментира плановете.

Според запознати, този етап на съкращения може да бъде завършен през следващата седмица. Работещите по плана се надяват той да бъде готов преди главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг да излезе в отпуск за отглеждане на третото си дете, което може да стане скоро, казва един от служителите.

Meta прекратява договора си за модерация с Telus България

Съкращенията през ноември бяха изненадващи, но поредната серия от уволнения беше очаквана от служителите на Мета. Зукърбърг определи 2023 г. като "година на ефективността" на Мета и компанията е обявила това на служителите по време на представянето, което приключи миналата седмица.

Zoom ще освободи 15% от служителите си

Работниците в базираната в Менло Парк, Калифорния, компания описват повишената тревожност и ниския морал сред колегите си напоследък. Някои служители изразиха притеснение дали ще получат бонусите си, които трябва да бъдат разпределени този месец, ако загубят работата си преди това.