Ноември бе благосклонен към нас, по-топъл - 7,7 градуса средноденонощна температура в района на София. За сравнение - през ноември 2020 година средноденонощната температура е била 4,5 градуса.

Свлачище „погълна“ магистрала в Бразилия и взе жертви (видео и снимки)

Заседанието на Синипотчината комисия започва с добри новини, времето остава сравнително меко, независимо че влязохме в декември, а това е типичен зимен месец.

Макар в планините вече да се образува първата трайна снежна покривка, в равнинните части на страната, дори по високите западни полета, сняг все още не сме видели.

Магнитна буря удря земята. Можем ли да се предпазим?

Прогностична карта на по-високите температури в района на Балканите в следващите 10 дни. ClimateReanalayzer

Според синоптичните модели към днешна дата, сериозен сняг в равнините няма да видим и в следващите десетина дни. 

В почивните дни времето ще е спокойно, без валежи, на места мъгливо. В понеделник е възможно да превали над югозападните райони, дъжд в по-ниските места и слаб сняг в планините.

Потвърдено. Българка сред жертвите на свлачището в Италия

Седмицата между 5 и 11 декември се очертава по-топла от обичайното за началото на декември и това е добрата новина. Според моделите дневните температури ще се движат ви интервала от 5 до 10 градуса, а на юг и изток, в отделните дни, към края на периода и до 15 градуса.

Това ще е така заради атмосферната циркулация над Югоизточна Европа. Заради движението на средиземноморските циклони, които ще се зараждат през следващите дни, България и Балканите ще попадат в топлите им сектори и от юг над страната ще се пренасят по-топли въздушни маси. Тази атмосферна циркулация ще се запази поне до 10 -12 декември, като към този период се очакват и повече валежи, но засега изглежда да са от дъжд.

Най-малко 162 загинали и 700 ранени при земетресение в Индонезия (видео и снимки)

Не такава обаче е картинката в Северна и Централна Европа. Там, особено след 10 декември, се очаква нахлуването на студени въздушни маси с полярен произход и температурите ще се понижат чувствително. Там ще е истинска зима, която всъщност вече започна в тези райони от континента.

Според публикации в специализираните издания има основание да се смята, че тази зима в части от Европа може да се окаже необичайно студена. Прогнозите се правят на базата на състоянието на така наречения полярен вихър - област с ниско налягане над северните полярни райони, в която е заключен много студен въздух. Според публикациите полярният вихър ще бъде, образно казано, разделен на две отделни части, тъй като ще е притиснат от зони на високо атмосферно налягане. Това може да доведе до спускането към Европа и Северна Америка, при подходяща циркулация, на много студени въздушни маси. 

Венецуела: 22 са загиналите и над 50 изчезналите при свлачище

Ако това се реализира, е възможно да видим твърде студени периоди в Европа и САЩ. Разбира се, това е само хипотази, но все повече специалисти твърдят, че вероятността е голяма.

Какво ще стане със зимата у нас, ако това се случи? Според публикациите вероятността за по-студено време е много по-голяма в северните части на континента, отколкото на Балканите и по Средиземноморието. 

Всичко това обаче са хипотези. Какво ще стане в действителност - предстои да разберем.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм