На тези избори е изключително важно да отидат добре подбрани представители на България в Европейския парламент поради 2 основни причини. Едната е, че през последните 4 години тази спирала от избори и политическа непредсказуемост ни донесе негативи във вътрешно и външнополитически план. Нас, като че ли ни няма в ЕС, ЕК и ЕП. Трябва час по-скоро да го преодолеем и затова ни трябват подходящи хора. Втората е, че в момента ЕС има много тежки проблеми“

Това заяви в предаването „Стълбището“ на Дарик бившият съветник по външната политика в служебния кабинет "Главчев" Меглена Плугчиева. Тя напусна поста, след като премиерът Димитър Главчев реши да съвместява и функциите и на служебен външен министър. Преди това Плугчиева бе вицепремиер в правителството на Сергей Станишев и посланик в Германия и Черна гора.

В "Стълбището" тя подчерта, че следващата Европейска комисия я очаква много „тежко наследство“, Съюзът е изправен пред реформи и трябва да промени своя облик.

Плугчиева смята, че миграционната ситуация е изключително тежка. Тя е чувствителен въпрос за страни като Германия, Австрия и Нидерландия. Плугчиева коментира и новото парвителство в Амстердам, което включва крайнодясна националистическа партия, което е само още едно доказателство за възхода на тези формации в целия ЕС. Брюксел, според бившия вицепремиер, все повече отстъпва позиции на световната сцена.

„Зелената сделка дава обратен ефект, войната в Украйна разделя държавите членки. Няма какво да се предложи на гаражданите и има връщане към националната държава, а на ЕС му предстоят важни въпроси – каква посока избира – повече интеграция или повече компетенции на националната държава“, добави Плугчиева.

По повод вътрешната ни политика тя коментира, че през последните 5 години сме отстъпили лидерската роля на Балканите и сега тя е заемана от Хърватия и Словения. 

Плугчиева анализира и отношението на политическите партии у нас към собствените им кадри.

ДПС дава заявка за легитимно връщане в управлението на страната. Трябва да се уважават решенията на българските избиратели, в никакъв случай да няма деление на етнически признак. ДПС полага грижа през годините за своите кадри, за тяхното израстване професионално и политическо – нещо, което не може да се каже за някои от останалите партии. Експертната компетентност, която носи ДПС не бива да бъде игнорирана само, защото е ДПС. В условия на кризи е важно да се впрегне целият потенциал на нацията.“

Чуйте и гледайте целия разговор в прикачените файлове