Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев определи сегашната политика на ЕС по отношение на Русия като "отвратителен коктейл" от грубост, инфантилност и глупост, съобщи БТА, цитирайки ТАСС.

"Цялата сегашна политика на европейците по отношение на Русия е отвратителен коктейл от високомерна грубост, тийнейджърска инфантилност и примитивна глупост", заяви той днес в канала си в Телеграм.

Медведев сравни обвиненията на Запада срещу Русия с убийството на Цезар и смъртта на динозаврите

Бившият президент и премиер на Русия каза, че Европа "обяви намерението си сурово да накаже Русия за желанието ѝ да защити страдащите хора и да гарантира своите дългосрочни интереси". По думите му тя е решила "да разбие на парчета руската икономика, да я лиши от парите от износа на енергия, наложи тотални санкции върху всичко, което гори".

Медведев заплаши с ядрена война, ако Русия бъде съдена от Международен трибунал

"Няма значение, че в Европа има огромна промишленост, развито селско стопанство, а гражданите на ЕС искат да живеят в топли жилища с вода. Главното е руснаците да страдат", заяви Медведев.

Но европейците "се осъзнаха, спомниха си, че никой не е отменял зимата, а алтернативните доставки на газ, петрол и въглища са скъпи или просто нереални", добави той. "Осъзнаха колко трудно е да се седи на три стола. Нещо като и на Украйна помагаме, и на Русия вредим, но и нашата икономика и хора също не са ни чужди. В общи линии, не се получи добре", гласи изводът на Медведев.

По думите на заместник-председателя на руския Съвет за сигурност "жълто-небесносинята истерия" е довела само до "страх от замръзване в студените си жилища, гледайки през заскрежения прозорец към затихващото производство".

Изходът от ситуацията според "европейските умници" е в "засилване на доставките на оръжие на киевския режим" и война "до победа", отбеляза Медведев. "Да-да. Скоро ще дойдат студовете?", добави той многозначително.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм