Бившият руски президент Дмитрий Медведев, станал известен напоследък с язвителните си коментари в социалните мрежи, обяви днес, че един от неговите профили е станал жертва на хакерска атака след публикация, подлагаща на съмнение суверенитета на бивши съветски републики, предаде Франс прес.

Дългото съобщение се появи снощи на официалната страница на Медведев в руския еквивалент на Фейсбук "В Контакте" (VK) и бе изтрито няколко минути по-късно. В него се казва, че "всички народи, които преди са живеели в големия и могъщ СССР, отново ще заживеят заедно като приятели".

Медведев за политиката на ЕС към Русия: грубост, инфантилност и глупост

"Администраторите на VK ще се заемат с тези, които са хакнали страницата и са написали и публикували изтритото съобщение", заяви говорител на Медведев пред руската информационна агенция "Интерфакс". 

Появата на този текст на страницата на Медведев идва в момент, когато много държави, които преди са били част от Съветския съюз, изпитват притеснения след началото на руската военна интервенция в Украйна.

Като отражение на тези страхове, в изтритото съобщение се заявява, че Грузия, която се опълчи на Москва по време на войната през 2008 г., не може да съществува, ако не е част от Русия.

Медведев сравни обвиненията на Запада срещу Русия с убийството на Цезар и смъртта на динозаврите

Съобщението взе на прицел и Казахстан, най-голямата от бившите съветски републики в Централна Азия, чиито отношения с Русия преживяват сътресения, след като Казахстан не взе страна по въпроса за Украйна. 

В публикуваното на профила на Медведев съобщение Казахстан е окачествен като "изкуствена държава" и е обвинен в "геноцид" срещу руското малцинство в страната - обвинение, подобно на това, в което без доказателства Русия обвини Украйна, за да оправдае военната си интервенция.

Дмитрий Медведев беше президент на Русия от 2008 г. до 2012 г., след което от 2012 г. до 2020 г. стана министър-председател  В момента е заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. Смятан преди за умерена политическа фигура, в последно време Медведев редовно прави гръмки изказвания и квалифицира противниците на Русия като "дегенерати" и "копелета" и отравя и призиви за използване на ядрено оръжие.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм