Мъж с черно расо и златен кръст се хвърли пред кортежа на украинския президент Володимир Зеленски в петък, докато той преминава през една от улиците в София, предаде "Булевард България". Странното поведение на мъжа е уловено на видео, което обиколи световните социални мрежи.

Габриел: Посещението на Зеленски е знаково

То беше разпространено и от популярния канал за новини от Източна Европа - NEXTA. На кадрите се вижда как мъжът, който е облечен като български православен свещеник, размахва кръста, докато колата на президента Зеленски преминава. Мъжът крещи "Анатема! Анатема" под проливния дъжд, а полицейски служители се опитват да го удържат.

В следващо видео той се хвали, че току що е "анатемосал" украинския лидер, когото нарича "зеленско човече", и го обвинява в това, че "избива духовници в Украйна и изнася чудотворни икони на запад при сатанистите".

“Политико”: Зеленски с остри критики срещу Радев заради противопоставянето му на въоръжаването на Украйна

Видеото предизвика объркване сред някои потребители в социалните мрежи, които невярно смятат, че мъжът наистина е православен свещеник, какъвто той не е. Кадрите привлякоха вниманието и на руските тролове в Туитър, които също ги споделят и поздравяват мъжа за "геройската" му постъпка.

Борисов: Зеленски не отиде в НС, защото беше заблуден, че “Възраждане“ ще прави ексцесии

Извършителят на странната акция всъщност е Атанас Стефанов - бивш кандидат за депутат на проруската партия МИР, който през март 2023 г. се прочу с "подвига" си да свали украинското знаме от балкона на Столичната община и да го хвърли на земята с викове "Вън, украинските фашисти".

Зеленски не е и първият политик, когото той "анатемоства". Преди близо месец Стефанов проведе подобна акция, като се втурна срещу бившия български премиер Кирил Петков през сградата на президентството при връщането на мандата за съставяне на редовно правителство от настоящия министър-председател от акад. Николай Денков. Мъжът е пресрещал и Асен Василев, като по време на една от предизборните кампании му "подари" женско бельо, оцапано в червена боя.

Тагарев за визитата на Зеленски: Определено е историческо посещение

Мъжът се представя за председател на гражданско сдружение "Приятели на Русия и православния свят" - организация, създадена през 2002 г. от покойния вече старозагорски художник Христо Танев (в регистъра на неправителствените организации няма информация за смяна на ръководството на сдружението). В други свои публикации Стефанов говори от името на неизвестния "Български народен събор".

Стефанов е и редовен участник е в шествията за "мир и суверенитет" и в забранения поход на "Безсмъртния полк" на 9 май, когато вървеше рамо до рамо със свещеник и с представител на БСП-София под червеното знаме със сърп и чук на СССР.

Пеевски, Карадайъ, Хюсменова и Цонев се срещнаха със Зеленски (снимки)

На 20 май - отново в подрасник - той се появи и на шествието на "Възраждане" и русофилите, което кулминира с хвърлянето на червена боя по сградата на Европейската комисия и символичното горене на хартиени долари.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм