"Прагматична реч, наясно с предизвикателствата на бъдещето и историята, но и очертаваща силните ни страни, така че да можем да отговорим подобаващо на тези предизвикателства". Така вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел коментира речта на Урсула фон дер Лайен от Страсбург, където е на посещение.

Тя сподели задоволството си, че е имало послание към страни от ЕС, като Австрия например, за приемането на България и Румъния в Шенген.

Мария Габриел обърна внимание и на конкретиката в речта, свързана с индустрията, с околната среда в хармония със земеделието и новите технологии. Според нея частта за Украйна също е била много силна и това е силно послание, включително за Молдова и Грузия.

"България и Румъния не само са изпълнили техническите критерии и трябва да бъдат част от шенгенското пространство, но днес видяхме и че са давани като добър пример за цяла Европа по отношение на убежищата и връщането", коментира Мария Габриел.

Наред с това, речта на Урсула фон дер Лайен означава и задаване на ритъм за много работа, добави тя.

Мария Габриел одобрява и прагматичния подход по отношение на разширяването.

На въпрос кога може би ще се повдигне въпросът за членството на България и Румъния, Мария Габриел заяви, че не е важна датата, а решението да бъде положително.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм