Само с три мерки могат да се спасят хиляди жертви по пътищата ни. Лошото състояние на настилките, на автомобилите, както и неспазването на правилата, са основните причини за случващото се в държавата ни. Това заяви в предизборното студио Дарик QUIZ кандидатът за народен представител от листата на ПП-ДБ в Пловдив – издателят и общественик Манол Пейков. 

По думите му, и трите причини са свързани с корупцията. „Факт е, че асфалтът по пътищата ни е 18 см., вместо 28 см., нискокачествената светлоотразителна боя се изтърква още на първия месец, вместо да издържи 4-5 години, техническите прегледи минават без особен контрол, а личната отговорност на шофьорите е много ниска“, коментира Пейков, който е 7-ми в листата на коалицията в 16 МИР Пловдив-град.

Корупцията в България е система на мислене и живот, категоричен е Пейков. Според него, борбата с корупцията не може да се случи за няколко месеца. Тя трябва да тръгне отгоре и е свързана с много сериозна съдебна реформа, както и със смяна на хората, които работят в различни държавни агенции. Главният прокурор не трябва да е безконтролен. Когато всичките власти се слеят и се контролират от този, който е на върха, тогава една държава няма как да функционира добре, подчерта още в Дарик QUIZ издателят и общественик Манол Пейков. Затова съдебната реформа остава в централния фокус на ПП-ДБ, подчерта кандидатът за народен представител от листата на коалицията в Пловдив.

По отношение на прозрачното харчене на публични средства, той е категоричен, че това ще бъде възможно само тогава, когато имаме държавници, а не само политици. По думите му, отново с корупцията е свързана и спекулата с високите цени. Затова другият приоритет на коалицията е да се "затвори ножицата между бедни и богати". 

Разделението на властите е фундамент на всяка демокрация. В България имаме превзета съдебна система, а когато има сливане на властите, една държава се приближава до автократичен модел на управление. Без съдебна реформа няма как да има добре управлявана демокрация и затваряне на ножицата между бедни и богати - едни от основните приоритети на коалицията ПП-ДБ“, обясни Пейков.

В продължение на темата с корупцията той заяви, че Здравната каса ще спре да се източва, когато спрат фалшивите хоспитализации, но докато има търпимост към порочната практика с пътеките, нищо няма да се промени.

Манол Пейков: Крайно време е парите за култура да започнат да се управляват адекватно

Депутатите трябва да чуват "гласа на народа", но формулата за участие на гражданите в управлението, е само една и е измислена още в Древна Гърция - това са политическите партии, заяви още кандидатът за депутат, който през последните месеци организира най-мащабните дарителски кампании в страната, в помощ на пострадалите в Украйна, Турция и Сирия. „Битката не може да се случва поединично, без значение колко добри са намеренията. Всеизвестен е фактът, че държавите, в които има най-голям брой желаещи да живеят, са тези със силно гражданско общество, което системно упражнява натиск върху управляващите“допълни той.

В студиото на Дарик QUIZ Манол Пейков изрази и своето категорично мнение, че е задължително да се приеме Закон за доброволчеството, който обаче да е адекватен и да урегулира ясно работата, както на организациите, така и на самите доброволци. Той настоява и за промени в Закона за дарителството. Кандидат-депутатът от ПП-ДБ, който, по време на организираните от него през последната година  национални дарителски кампании, събра над 3 милиона лева в помощ за Украйна, Турция и Сирия, призовава да отпадане ДДС-то от парите за дарения. "Тази промяна ще стимулира много повече хора да даряват". категоричен е той.

Една от личните мисии на  Пейков е парите за култура да започнат да се управляват адекватно.

Крайно време е за това. Личната ми кауза е парите за развитие на културата да са поне 1% от държавния бюджет. Борим се за това от години“, уточни 7-ият в листата на коалицията в 16 МИР Пловдив-град.

Сред водещите проблеми тук са липсата на достъп до култура в малките населени места, необновеният от години фонд на библиотеките, както и работата с творческите индустрии - перо, което има най-сериозна възвръщаемост и в Европа съставлява между 4 и 6% от БВП, уточни Пейков.

Качеството на образованието у нас - другият изключително важен за просперитета на една нация фактор, също е сред водещите теми в предизборното студио Дарик QUIZ.

Истинският проблем на българското образование не е в професионалния, а в хуманистичния елемент, който много сериозно отсъства, счита Манол Пейков - 7-и в листата на ПП-ДБ в Пловдив. По думите му, другият голям проблем е ниският стандарт за академизъм в България.

Каква е личната мисия на кандидатите за народни представители на тези избори и как представляваните от тях партии и коалиции  ще ни помогнат да живем по-достойно? Кои са първите три неща, които трябва да се направят срещу спекулата с високите цени,  корупцията и прозрачното харчене на публични средства, с жертвите по пътищата и източването на здравната каса? Каква трябва да е формулата за участие на гражданите в управлението? Трябва ли да се приемат Закони за дарителството и за доброволчеството?

Търсим отговорите в специалното ни предизборното студио - Дарик QUIZ  - дни преди вота на 2 април, когато отново ще избираме кои ще са народните представители в новото 49-то Народно събрание.

Коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" е с №12 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!