Манол Пейков е Мъж на годината. На тържествена церемония в София бяха раздадени наградите в поредното издание на конкурса за периода 2022–2023. 78% от гласувалите подкрепиха номинацията на пловдивския общественик заради активната му доброволческа дейност.

Церемония "Мъж на годината" - Манол Пейков

Христо Христов, главен изпълнителен директор на Дарик радио връчи на Манол Пейков българска, кавалерийска сабя по руски образец от 1883 г., символ на чест и достойнство, която притежава всеки Мъж на годината. 

Защо Манол Пейков е номиниран за “Мъж на годината”

Церемония „Мъж на годината“

По световна традиция в номинирането на “Мъж на годината” участват екипите на медиите - организатори, които издигат своите номинации на мъже, според заслугите им в изминалата година и/или настоящата година.

Церемония "Мъж на годината" - Христо Христов

Решаващият глас обаче е на публиката. От 3.04 до 30.04.23 г. премина гласуване в платформата manoftheyear.bg, където бяха обявени номинациите на Дарик: Алберт Попов заради постижението му на Световната купа по ски алпийски дисциплини, каквото България не е имала от 39 години насам. ЕКИП: Веселин Георгиев и Милко Михалков за спасяването на малкия Сашко от Перник и Манол Пейков заради активната му доброволческа дейност за събиране на финансова и материална помощ за пострадалите от войната хора в Украйна, и от земетресенията в Турция и Сирия.

Какво означава да си носител на наградата за гражданска доблест

Церемония "Мъж на годината" - Алберт Попов

По традиция награди бяха раздадени и в още няколко категории: 

Младата репортерка на bTV Бесте Сабри взе тазгодишната награда Мис ТВ Чар, Социални предприемачи на годината станаха Тенко Николов и Иво Ценов, с фондацията им „За пример“. Специалната награда на Дарик беше връчена на композитора Стефан Димитров, а Легенда – на Ицко Финци, който тази година навърши 90 години. 

Церемония "Мъж на годината" - Ицко Финци

Манол Пейков е пловдивски общественик, издател, преводач и политик, собственик на издателство “Жанет 45”, носител на националната награда "Христо Г. Данов" (2016). Номинацията му в конкурса „Мъж на годината“ е издигната заради активната му доброволческа дейност за събиране на финансова и материална помощ за пострадалите от войната хора в Украйна, и от земетресенията в Турция и Сирия.

Какво прави Манол Пейков като се сблъска с обикновена некадърност

През ноември 2022 г. Манол Пейков призовава обществото, чрез социалните мрежи, за събиране на средства за закупуване на бензинови генератори за бомбардираните градове в Украйна. Веднага откликват множество дарители и само за 5 дни бива събрана сумата от 250 000 лв. До днес кампанията е все още активна със събрани над 1 100 000 лв. и осигурени (купени или дарени) близо 450 генератора. 

Церемония "Мъж на годината"

Само три месеца по-късно, на 6 февруари 2023, светът осъмна с разрушенията от безпощадното земетресение в Турция и Сирия. Този път за по-малко от 24 часа, отново с акция на Манол Пейков, в помощ на пострадалите са събирани от дарители 220 000 лв. В близките дни сумата достига до 1 300 000 лв., а допълнително конвои от тирове с дарения от първа необходимост тръгват всеки ден от Пловдив и Стара Загора към хората отвъд границата.

Повече за конкурса и неговата история четете на manoftheyear.bg.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм