Церемония по представянето на нов български костюм на „Manneken Pis“ (символ на белгийската столица) ще се състои в понеделник, 26 септември, в 11:00 ч. местно време в кметството на Брюксел. Повод за събитието е Денят на българската независимост, предаде БТА.

Заляха с червена боя паметника на Вашингтон

Новият български костюм – традиционна кукерска носия, е изработен по проект на Анелия Антова, студент от катедра „Мода“ на Националната художествена академия, която победи в конкурса за изработване на авторски костюм за символа на Брюксел, организиран от Държавния културен институт към министъра на външните работи и Посолството на България в Брюксел.

Участниците в събитието ще могат да се запознаят лично с автора на костюма и с идеите, вдъхновили изработването му.

Отново заляха с червена боя Паметника на съветската армия

След церемонията в кметството, посетителите ще могат да се включат в шествието до „Manneken Pis“, който ще ги посрещне с новата си кукерска носия. „Вярваме, че страшната кукерска маска на „Manneken Pis“ ще прогони злите духове и новият му костюм ще носи на жителите и гостите на белгийската столица здраве, късмет и благополучие“, споделят организаторите.

Церемонията ще се състои в „Salle des Milices на Hôtel de ville de Bruxelles“ на адрес: 1 Grand Place, 1000 Bruxelles. Вход от лявата страна на главния вход на кметството.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм